Spirulina a chlorella - potraviny 21. storočia?!
Spirulina (alebo Arthrospira platensis), je mikroskopická a vláknitá sinica (modro-zelená riasa), ktorá má dlhú históriu použitia ako potraviny. Názov pochádza zo špirálovej alebo šikmej povahy vlákien. Túto sinicu používali už ako jedlo v Mexiku, v aztézskej civilizácii (asi pred 400 rokmi). Doteraz je stále používaná ako jedlo kmeňom Kanembu v oblasti Lake republiky Čad, kde sa predáva ako sušený chlieb. Komerčná výroba spiruliny nabrala obrátky hlavne za posledných 20 rokov. Aktuálna celosvetová výroba sa odhaduje zhruba na 3000 ton.
Dávkovanie tohto výživového doplnku je rozdielne (podľa informácii uvedených na obale od rôznych výrobcov) – 4 tablety/3x denne, 1-4 tablety/deň, 2-5 tabliet/2x denne. Podobne aj cena výrazne kolíše v závislosti od výrobcu – 400 tabliet (100 g)/8,70 €, 100 tabliet/ 28,25 €, 150 tabliet (60 g)/6,79 €. Pri výbere vhodného prípravku s obsahom spiruliny je potrebné vybrať si spomedzi širokej škály produktov a výrobcov taký produkt, ktorý obsahuje čo najvyšší podiel spiruliny bez zbytočne pridávaných látok. V ideálnom prípade by to malo byť 100 % obsahu spiruliny, ktorá je zlisovaná v prirodzenom stave a spájaná bez spojovacích a prídavných látok.
Spirulina podľa viacerých odborných výskumov obsahuje okolo 60 – 70 % bielkovín, je bohatým zdrojom vitamínov, hlavne B12 a provitamínu A, obsahuje minerálne látky (má vysoký obsah železa), aminokyseliny a mnoho ďalších telu prospešných látok.
Okrem známych pozitívnych účinkov na organizmus človeka by som sa rada pristavila predovšetkým pri imunologických vlastnostiach, ktoré boli prvýkrát dokázané odborným výskumom podľa Hayashi et al. Táto vedecká skupina relevantne dokázala vplyv spiruliny na imunitný systém. Výrazný antibakteriálny a antiparazitický účinok bol potvrdený i mnohými ďalšími erudovanými výskumami.
Podľa autorov Saeki et al. a ich odbornému výskumu (zameraný na regresiu nádorových ložísk myší), dokázal výraznú až 90 % regresiu týchto ložísk, čím sa potvrdila protinádorová aktivita spiruliny.
Ďalšia štúdia podľa Yang et al. potvrdila vplyv spiruliny na výrazné zníženie hladiny histamínu – čiže má antialergické vlastnosti.
Antioxidačné účinky sa taktiež potvrdili rôznymi štúdiami (napr. Manoj et al., Zhi-gang et al., Miranda et al., a mnohé ďalšie).
Veľmi zaujímavé sú aj výsledky mnohých štúdii, ktoré sa zamerali na zníženie hyperlipidémie (Kato et al., Iwata et al...) Dokázalo sa aj zníženie sérového cholesterolu, triglyceridov a fosfolipidov.
Ďalšia skupina štúdii sa zaoberala probiotickým vplyvom. Podľa Parada et al. sa dokázal stimulačný účinok extracelulárnych produktov z rias na baktérie Lactococcus lactis a Streptococcus thermophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus bulgaricus. U ľudí Lactobacillus predpokladá tri funkcie: zlepšenie trávenia, a vstrebávania potravín, ochranu pred infekciou a stimulovanie imunitného systému.
Podľa výskumov Takai et al., bola zistené znižovanie hladiny glykémie (hladiny cukru v krvi – prínos pri liečbe diabetes mellitus).
Významné zníženie hmotnosti sa skúmalo v štúdii podľa Becker et al., kde sa strava obohacovala o 2,8 g spiruliny 3 krát denne po dobu 4 týždňov, čo viedlo k štatisticky významnému zníženiu telesnej hmotnosti u obéznych ambulantných pacientov.
Spirulina tiež vplýva na potlačenie vysokého krvného tlaku.
Ak by ste mali záujem dozvedieť sa bližšie podrobnosti o jednotlivých štúdiách a výskumoch, odporúčam článok The Potential Application of Spirulina (Arthrospira) as a Nutritional and Therapeutic Supplement in Health Management publikovaný v The Journal of the American Nutraceutical Association (Vol. 5, No. 2, Spring 2002), uverejenený na https://www.anajana.org/reprints/spirulinareprint.pdf .
Chlorella má okrem iného veľmi významný vplyv (zistený už v roku 1993) pri výskyte rádioaktívnych poškodení (znižovanie rádiaktivity). Tento účinok sa potvrdil aj pri nedávnom zemetrasení v Japonsku a následnom úniku rádioaktívnych látok do okolia, kde boli zasiahnutí predovšetkým prevádzkový pracovníci.
Pozitívny vplyv chlorelly sa dokázal aj pri výskyte chudokrvnosti. Tento účinok sa skúmal na vzorke 70 tehotných žien, ktoré trpeli chudokrvnosťou a následne bolo dokázané významné zníženie anémie.
V roku 2009 bola publikovaná štúdia na vzorke fajčiaroch, ktorej výsledkom bolo výrazné zvýšenie hladiny antioxidantov v skupine fajčiarov užívajúcich chlorellu.
Chlorella môže prispieť k prevencii gastrointestinálnej absorpcie olova a podpore vylučovania olova u myší. Podobný záver by sa dal konštatovať i u ľudí.
Užívanie spiruliny a chlorelly má podľa horeuvedeného pozitívny význam na zdravie človeka. V dnešnej dobe, keď sa každý snaží zarobiť, by som si dávala pozor predovšetkým pri výbere toho ktorého produktu s obsahom spiruliny alebo chlorelly. Treba si dať pozor hlavne či produkt obsahuje predpísané (resp. uvedené) množstvo týchto látok a je dobré odsledovať aj použitie ďalších prídavných (aditívnych) látok, ktoré môžu aj negatívne vplývať na organizmus.
Užívanie produktov s obsahom spiruliny a chlorelly má určite význam pri oslabenom organizme, v období rekonvalescencie, prípadne ako prostriedok detoxikácie alebo posilnenia organizmu. Pravidelné a dlhodobé užívanie podľa mňa nemá význam, pretože si organizmus (v normálnom stave) aj tak vezme iba toľko, koľko potrebuje. Z tohto hľadiska je dolhodobé užívanie týchto produktov neefektívne.
Taktiež je veľmi potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie, resp. sa poradiť s ošetrujúcim lekárom. A to predovšetkým preto, že užívanie prípravkov s obsahom spiruliny má aj kontraindikácie – pri akútnych gastroenterálnych stavoch, prípadne pri vážnych ochoreniach obličiek. Ďalším dôvodom je aj to, že vysoký príjem (aj keď) prospešných látok (antioxidantov, vitamínov,...) môže pôsobiť na organizmus opačne – toxicky.
Na záver by som dodala, že terapeutické užívanie týchto látok má veľmi perspektívnu budúcnosť vzhľadom na dokázané terapeutické vlastnosti. Osobne by som sa vyhla pravidelnému a dlhodobému užívaniu. A však ako posilnenie imunity a celkovo organizmu, prípadne ako detoxiácia, sú tieto prípravky vhodné.
Ing. Diana Ščípová
Použitá literatúra:
BELAY, Ahma. 2002. The Potential Application of Spirulina (Arthrospira) as a Nutritional and Therapeutic Supplement in Health Management. In: The Journal of the American Nutraceutical Association [online]. 2002, vol. 5, No. 2, s. 27-48 [cit. 2012-5-31]. Dostupné na internete: <https://www.ana-jana.org/reprints/spirulinareprint.pdf>.